Hva er omega fettsyrer

Essensielt for liv
Fettsyrer er organiske syrer, som består av lange hydrokarbonkjeder med en karboksylgruppe i enden. Under betegnelsen fettsyrer tilhører mettete, umettede, enumettete og flerumettete. Fett av mettete fettsyrer har en annen konsistens, enn umettet og flerumettet, og blir fastere i kjøleskapet. Mest kjent er omega-3 og omega-6. Omega 3 og 6 kalles essensielle fettsyrer fordi de er nødvendig for liv, og siden de ikke kan produseres i kroppen, må vi få dem gjennom maten.

Omega 3
Omega-3 fettsyre er en betegnelse på de flerumettede fettsyrene som alle har en dobbelbinding på karbonatom nummer tre fra hydrokarbonenden. I omega-3 familien hører først og fremst alfalinolensyre (ALA). Av denne fettsyren kan kroppen lage eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Omega 3 er godt for hjertets helse, vårt immunforsvar, cellemembraenes kvalitet samt nervenes og hjernens funksjon og oppbygging.

Omega 6
Omega-6 er en betegnelse på de flerumettede fettsyrene hvor alle har 2 eller flere dobbeltbindinger på karbonatom nummer seks fra hydrokarbonenden. I omega-6 familien finner vi linolsyre (LA) og arachidonsyre (AA). Omega 6 er godt for huden, slimhinnene og celleoverflatene.

Omega 9
Omega-9 eller oljesyre er en enumettet fettsyre. Denne fettsyren er ikke essensiell, siden kroppen klarer å lage denne selv. Omega-9 finner vi mest i olivenolje, men også i frø, nøtter, rapsolje og avokado. Omega 9 synes å beskytte mot hjerte-kar sykdom. Det hevdes at de essensielle fettsyrene senker kolesterolet og reduserer sannsynligheten for brystkreft og hjertesykdommer hos kvinner.

Comments are closed.